Bas Spigt

In gesprek met onze teeltexpert: Een diepe duik in de teelt van onze wortelgewassen

Hoe lang ben je al betrokken bij de teeltafdeling van TopFresh?
Bijna een lustrum! Al bijna vijf jaar mag ik meewerken aan het kweken van de beste wortels bij TopFresh.

Heb je de oogst net afgerond?
De oogst voor de koeling is achter de rug, maar het was een moeilijk najaar. We hebben de wortels met horten en stoten binnengehaald. Nu zijn we nog bezig met het af land rooien van wortels voor directe verwerking.

Wat zijn de uitdagingen en wat geeft je vooral voldoening in het telen van wortelgewassen?
Het telen van een gezond wortelgewas is een echte uitdaging. Als dit lukt en we een goede opbrengst halen, geeft dat enorm veel voldoening. Je ziet het harde werk letterlijk vruchten afwerpen.

Wat zijn de belangrijkste factoren bij het plannen en beheren van het teeltproces?
Misschien wel te veel om op te noemen. Het voorjaar is met name voor ons de belangrijkste periode. De opkomst van de wortels is dan cruciaal, maar ook daarna blijft het verzorgen en opvolgen van de gewassen minstens zo belangrijk. Het is een continu proces.

Hoe draagt jouw werk bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van TopFresh?
Wij streven ernaar gezonde, residuvrije wortelen te telen. Dat is niet alleen goed voor onze klanten maar past ook perfect bij onze duurzaamheidsdoelen.

Heb je te maken gehad met veranderingen in de teeltmethoden en hun impact?
Onze teeltmethoden zijn altijd in ontwikkeling. Het is een doorlopend proces om de beste teeltmethode te vinden en mee te gaan met de laatste ontwikkelingen.

Hoe beïnvloeden bodemkwaliteit en klimatologische omstandigheden de groei van wortelen?
Een gezonde bodem is de basis van een goede teelt, daarom analyseren we de bodem ook voor elke teelt. Of het echt de klimaatverandering is weet ik niet, maar de weersextremen zijn wel een uitdaging. Extreme omstandigheden zoals in droogte, hitte maar ook zeer natte periodes zorgen voor uitdagingen. Daar moeten we steeds beter op inspelen.

Hoe is de samenwerking met andere afdelingen binnen TopFresh in relatie tot de teelt?
Wij streven allemaal naar het afleveren van de beste wortels. De samenwerking tussen verschillende afdelingen is essentieel om ervoor te zorgen dat alle aspecten goed verlopen en we op tijd voldoende wortels in de productie te hebben.

Lust je zelf eigenlijk wel wortelen?
Zeker weten! En het liefst die van onszelf natuurlijk!

‼ VACATURE ALERT‼
Heb je het interview gelezen en lijkt het je ook mooi om onderdeel te zijn van dit proces? Dan heb je geluk! We hebben namelijk een vacature open staan voor Teeltmedewerker! We zien je sollicitatie graag tegemoet.